Flygfotohistoria har bilder av upp emot hälften av landets lantgårdar från den tiden (1950-tal), men alltså saknas andra halvan. Enklast är att skicka en fråga till oss, där du anger gårdens namn och närmsta by. Gärna också dagens postadress. Och läs här om hur vi sen försöker lösa problemet.

Varje område som fotograferades fick en markering på kartan. Om kartan saknar markering där din gård ligger så talar det för att din gård inte finns med i detta arkiv.

Okända landskapet
Ett antal bildserier har inte någon matchande kartbild. Det går helt enkelt inte att säga var de är tagna. De finns att se under det landskap vi kallar för "Okänt". Det tar tid att studera materialet där, men ju fler som tittar och känner igen sig, desto fortare kan bilderna placeras rätt. Hittar du något du känner till, så hör av dig!

Möjligheter
Arkivet här på Flygfotohistoria representerar den tidigaste systematiska flygfotograferingen av fastigheter i vårt land. Det kan finnas vissa möjligheter att få tag i material som tagits vid en annat tidpunkt. I så fall behöver vi undersöka saken och till det krävs hjälp från dig. Till att börja med måste vi få veta hur din gård ser ut (eller snarare hur den såg ut). Vi behöver veta vad som skiljer ut just den gården från andra i samma område, plus kanske en skiss eller ett fotografi. Gårdens namn och närmsta by är viktigt, liksom dagens postadress.

Bästa möjliga
Därefter kan det komma att dröja ett bra tag. Ibland kanske en månad eller mer, det beror på arbetsbelastning med mera. Då kan det finnas en provbild att betrakta, eller en hel serie bilder från platsen. Hittar vi ett motiv som du bekräftar är det rätta, så är lösningen lite olika hur vi går vidare. I vissa fall finns ingen annan möjlighet än att leverera en fullstor tavla i hög kvalitet. Sådan som presenteras i Butiken. I andra fall kan andra lösningar finnas. När bilden

Förstoring
Vad som krävs av dig, för att vi skall gå vidare med en undersökning, är alltså att du förser oss med uppgifter så vi kan känna igen gården, men också: Att erbjudadandet kan komma att gälla en tavla i fullformat, givet att du är tillfreds med hur motivet ser ut. Det är alltså INGET TVÅNG på att köpa, och vi tar heller inget betalt för att göra våra efterforskningar, men är bilden intressant, då gäller vår prislista för tavlor. Du finner produktbeskrivning och priser på annan plats här på hemsidan (Butiken).

© Flygfotohistoria, samtliga rättigheter förbehålles.
Företaget Flygfotohistoria drivs av Johan Ahlén
Webbplatsen utvecklas av Nils Ivanson