• Detta är vägen upp mot Brönet i Lund. Bilden tagen uppifrån skogen. På femtiotalet bodde Elis och Nancy Johansson i det vita huset längst fram i bilden/längst upp i backen.

    I huset i mitten "rött" bodde väl Harald Strömbro.

    Husgruppen längst bort i bild ägs idag så vitt jag kan förstå av Gerhard Lindvall. Enligt uppgift i Norran från en "byavandring" var det här som Erik Anton Lind bodde. (NV 2018-06-26 sid 6 "Vandrande berättelser")

    T h mitt i bilden kommer en stig fram ur skogen. Jag minns den som en väletablerad stig, som kan vara en rest av en gammal väg som tex förband olika delar av den gamla fastigheten "Lund 4" med varandra?

    Jag vill också nämna att bakom det vita huset närmast i bild, och om man följer vägen en liten bit åt vänster/väster, kommer man till en gammal källa. Källan kan ha betydelse för varför men tidigt byggde boningshus här uppe i Brönet, på den tiden Lund bara hade fyra-fem hemman. (Det syns på 1600-talskartan.) Källan hade gott dricksvatten. I min barndom på femtiotalet hade vi fortfarande vatten genom trävattenledningar uppifrån Brönet. Men om man ville ha tag i gott och bra vatten tog man en kärra och en hämtare och for upp i berget till källan. Detta enligt min mamma Greta Berglund, som gifte sig och kom til byn 1950. Vi bodde i närheten av det som bilden visar. - Lite senare på femtiotalet, kanhända sommaren 57, fick vi nya vattenledningar och vattnet kom från Slind.

  • Logga in för att lämna kommentar...

  • 64.74729427665025°, 20.877102613449097°

Eftersom koordinaterna har angivits
så finns här Google Maps karta för idag.

Här kan du köpa den svartvita arkivbilden:


Vid frågor kring beställning
Ring Johan, 0739-97 19 16
Telefontid: 09-15 måndag till fredag


© Flygfotohistoria, samtliga rättigheter förbehålles.
Företaget Flygfotohistoria drivs av Johan Ahlén
Webbplatsen utvecklas av